ruusuke

OHJEITA KILPAILIJALLE:
Tolkinkylän Ratsastuskoulu järjestää vuosittain muutamia koulu- ja esteratsastuksen harjoituskilpailuja yhteistyössä Tolkinkylän Ratsastajat Ry:n kanssa. Näihin ohjeisiin on koottu asioita, mitä kilpailuihin osallistuvan tulisi tietää. Ohjeet on koottu pääasiassa ratsastuskoulun hevosilla ratsastaville, yksityishevosilla osallistuvat voivat soveltaa ohjeita mm. verryttelyaikojen yms. suhteen. Kilpailukutsut julkaistaan nettisivuilla noin kahta viikkoa ennen kilpailuja. Alustavat kilpailuajankohdat näet nettisivuilta jo vuoden alussa.

Kuka voi osallistua kilpailuihin?
Ratsastuskoulun hevosilla voivat osallistua kaikki tallilla vakituisesti ratsastavat, jotka ovat taidoiltaan valmiita kilpailemaan. Ennen ilmoittautumista kysy opettajaltasi voitko osallistua ja mihin luokkaan. Kilpailu- harjoituksiin osallistuvalla pitää olla voimassaoleva Green Card tai jonkun ratsastusseuran jäsenyys. Hoida jäsenyysasia kuntoon ennen ilmoittautumista. Kilpailukutsussa on erikseen mainittu, jos luokka on avoin myös ulkopuolisille ratsukoille.

Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostitse kutsussa olevan ohjeen mukaisesti. Kilpailujen lähtömaksu ja hevosvuokra maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä Hopotiin sitten, kun olet saanut vahvistuksen hevosesta. Maksut ovat sitovia, eikä niitä palauteta mahdollisen peruutuksen sattuessa. Osallistujamäärä on kilpailuissa rajallinen. Huomioimme ilmoittautumiset saapumisjärjestyksessä ilmoittautumisen alkamisajan jälkeen/ratsukoiden sopivuudesta luokkaan. Toisinaan jotkut hepoista varataan osaavampiin luokkiin. Huomioithan myös, että yksi heppa voi mennä 2 rataa/kilpailu ja osalle hepoista on kova tunku. Suosittelemme laittamaan useita varatoiveita ja olemaan avoin hevosvalinnalle. Yritämme parhaamme mukaan saada sopivat ratsukot kilpailuun.

Kilpailuradat Kouluratsastus- ja merkkisuoritusradat löydät liiton sivuilta Materiaalit – Suomen Ratsastajainliitto (ratsastus.fi). Sivun laidassa on linkki kouluohjelmat. Paina siitä niin saat listan, missä ovat kaikki kouluratsastusohjelmat. Valitse listalta oman luokkasi rata (ole tarkkana, että otat juuri sen, mitä kutsussa lukee). Joskus rata voi olla tallin suunnittelema, saat sen silloin ilmoittautumisen yhteydessä. Opettele rata niin hyvin, että osaat sen ulkoa. Estekilpailujen radan saat tietää kilpailupäivänä tallin seinältä.

Kilpailuasu Kilpailuasuna käy normaali ratsastusvarustus. Ratsastajalla tulee olla VG1 hyväksytty turvakypärä, sekä hanskat, ratsastushousut ja saappaat/kengät+ chapsit. Huppari ei ole sallittu ratsastusasu. Valkoisia housuja tms. viralliseen kisa-asuun kuuluvaa ei tarvitse tallin kilpailuissa olla, mutta huolehdithan, että asusi on siisti. Estekilpailuissa kaikki tallin hevosilla kilpailevat käyttävät turvaliiviä. Kannuksia saavat käyttää ainoastaan ratsastajat, jotka ovat saaneet siihen luvan opettajaltaan. Koulukilpailuissa raippa on sallittu luokkakohtaisesti tuomarin luvalla (yleensä C- tasolla ja alemmalla). Pitkät hiukset sidotaan kiinni (tiukka nuttura tai letti).

Säännöt Kilpailuharjoituksissa noudatetaan Srl:n kilpailusääntöjä soveltuvin osin Kilpailusäännöt – Suomen Ratsastajainliitto (ratsastus.fi). Kilpailupaikalla ja tallissa käyttäydytään asiallisesti. Tavaroita ei jätetä lojumaan käytäville, eikä karsinoihin mennä ilman lupaa. Tupakointi on sallittu ainoastaan parkkipaikalla. Noudata erityistä varovaisuutta taluttaessasi hevosta, pyydä jalankulkijoita väistämään tarvittaessa. Muistathan, että paikalla on paljon katsojia, jotka ovat kokemattomia hevosten kanssa. Opasta heitä toimimaan tallin sääntöjen mukaisesti. Kilpailupäivänä tallissa saavat olla vain kilpailijat omalla vuorollaan, sekä hevosen kanssa auttamaan tulleet henkilöt. Ethän oleskele tallissa turhanpäiten.

Radan rakentaminen, tehtävät, lähtölistat ja lähdön varmistus
Kaikki ratsastuskoulun hevosella ratsastavat osallistuvat myös kilpailujen järjestelyihin. Tämä on osa oppimista. Kisapäivän tehtäviä voivat olla mm. buffet myyjä, ajanottaja, sihteeri tai ratahenkilöstö. Myös radan purkaminen ennen ja jälkeen kisojen tapahtuu talkoovoimin, joten varaudu olemaan kisapaikalla koko kilpailujen ajan. Lähtölistat ja kisapäivän tehtävät julkaistaan viimeistään edellisenä päivänä nettisivuilla. Lähtölistassa olevat ajat ovat ohjeellisia. Kilpailupäivänä varmista lähtösi tallilla kilpailukutsussa mainittuna aikana.

Hevosenhoito Kaikki kilpailevat ratsastajat huolehtivat itse hevosen ja varusteet kilpailukuntoon. Tämä tarkoittaa hevosen huolellista harjausta, jouhien kampaamista/pesua ja kavioiden puhdistusta. Hevosen harjan voi letittää halutessaan. Lisäksi jokainen kilpailija huolehtii, että hevosen varusteet ovat puhtaat (varusteiden pesu ja kunnon tarkistus). Ohjeet varustehuollosta saat tallin henkilökunnalta. Satulahuovan ei tarvitse olla valkoinen , vaan huovaksi käy normaali puhdas huopa. Koulukilpailuissa ei saa käyttää suojia tai apuohjia. Kilpailupäivänä olet itse vastuussa siitä, että hevosesi on ajoissa kentällä. Muista että lähtölistassa olevat ajat ovat ohjeellisia ja sinun tulee itse tarkkailla tilannetta kentällä. Tallin henkilökunta ohjeistaa sinua tarvittaessa.

Radan kävely estekilpailuissa rata kävellään ennen luokan alkua jalkaisin ilman hevosta. Radan kävelyyn saavutaan kilpailuasussa. Tuomari ilmoittaa, milloin radankävelyn voi aloittaa. Radankävelyn tarkoituksena on suunnitella oma ratsastus radalla, laskea askeleita ja reittejä esteiden välissä.

Verryttely
Verryttely järjestetään, joko ryhmissä tai ns. juoksevana verryttelynä. Tarkemmat ohjeet lähtölistassa. Verryttelyssä voi olla samaan aikaan 5-6 ratsukkoa. Kävelemään voi tulla aikaisemminkin verryttelyalueen ulkopuolelle. Päivän ensimmäiset ratsukot lähtevät tallista kentälle yleensä n. puolta tuntia ennen luokan alkua. Verryttely kestää n. 15 minuuttia jokaisella ryhmällä. Estekilpailuissa on nimetyt esteet, mitä saa hypätä verryttelyssä. Aina kun olet hyppäämässä varmista, että sinulla on tilaa hypätä ja huuda “este”. Jokaiselle verryttelijälle on annettava mahdollisuus hypätä rauhassa, joten älä ratsasta liian lähellä verryttely estettä. Verryttelyalueen valvoja määrää, kuinka monta hyppyä voit tehdä ja mitä askellajeja/mihin suuntaan voit ratsastaa. Kuuntele ohjeita tarkasti.

Odotusalue Kilpailuradalle saa mennä samanaikaisesti, sekä kilpaileva ratsukko, että seuraava suoritustaan odottava ratsukko. Suoritustaan odottava ratsukko jää odotusalueelle (koulukisat) tai erikseen määrättyyn kulmaan (estekisat) odottamaan vuoroaan. Ratsasta odotusalueella ainoastaan käyntiä/seiso paikallasi. Kuuluttaja kuuluttaa jokaisen lähtijän ja kenen tulee valmistautua vuoroonsa. Kuuntele tarkasti. Suorituksesi jälkeen palaat takaisin odotusalueelle. Ratsastajan vaihto tehdään vasta kentällä.

Sijoittuminen ja seuramestaruuspisteet Luokassa sijoittuminen määräytyy osallistujamäärän, kilpailutuloksen ja luokan arvostelun mukaan(este) lue lisää. Kilpailuissa jaetaan myös seuramestaruuspisteitä. Kilpailuihin kannattaa kuitenkin tulla asenteella ”kilpailen itseäni vastaan”, laji on vaikea ja kilpailuissa ei aina voi voittaa. Tärkeintä on nähdä hevosta kunnioittavaa siistiä ratsastusta.

Palkintojenjako Palkinnot jaetaan luokan arvostelun mukaan luokkien välissä tai heti suorituksen jälkeen. Palkintojenjakoon saavutaan jalkaisin. Sijoittuneet määräytyvät osallistujamäärien mukaan. Palkintona ovat ruusukkeet ja/tai tavarapalkinnot.

Kilpailujen jälkeen Hevosen viimeinen ratsastaja huolehtii, että hevonen tulee asiamukaisesti hoidettua ja varusteet viedään paikoilleen.

Tulokset Kilpailutulokset julkaistaan tallin nettisivuilla kilpailujen jälkeen.

Tietosuoja Ilmoittautumalla kilpailuun (alaikäisen puolesta huoltaja) annat luvat nimesi julkaisemiseen lähtö-/tuloslistoissa internetissä, sekä tallinseinällä. Kilpailupäivänä otettuja kuvia voidaan julkaista internetissä ratsastuskoulun/seuran sivuilla, sekä sosiaalisessa mediassa. Kuvia saa käyttää mainostarkoituksessa. Mikäli erikseen haluat kieltää kuvien julkaisun, otathan yhteyttä.

Kilpailun järjestäjät ja paikka Tolkinkylän Ratsastuskoulu Oy ja Tolkinkylän Ratsastajat Ry, Tolkinkyläntie 28 01690 Vantaa.

Lopuksi Suunnittele oma kilpailupäiväsi ennakkoon, milloin ratsastan? Milloin olen tehtävässä? Milloin varustan hevosen? Tarvitsenko hevosenhoitajaa? Ja tärkein; ole ajoissa ja tee oma osuutesi kilpailupäivän hyväksi.

Toivottavasti ohjeista on sinulle hyötyä. Jos vielä olet epävarma jostain asiasta saat varmasti apua muilta kilpailijoilta tai henkilökunnalta.

HYVÄÄ KILPAILUPÄIVÄÄ SINULLE!