ruusuke

OHJEITA KILPAILIJALLE:
Tolkinkylän Ratsastuskoulu järjestää vuosittain muutamia koulu- ja esteratsastuksen harjoituskilpailuja yhteistyössä Tolkinkylän Ratsastajat Ry:n kanssa. Näihin ohjeisiin on koottu asioita, mitä kilpailuihin osallistuvan tulisi tietää. Ohjeet on koottu pääasiassa ratsastuskoulun hevosilla ratsastaville, yksityishevosilla osallistuvat voivat soveltaa ohjeita mm. verryttelyaikojen yms. suhteen.
Kuka voi osallistua kilpailuihin?
Ratsastuskoulun hevosilla voivat osallistua kaikki tallilla vakituisesti ratsastavat, jotka ovat taidoiltaan valmiita kilpailemaan. Ennen ilmoittautumista kysy opettajaltasi voitko osallistua ja mihin luokkaan. Kilpailukutsussa on erikseen mainittu, jos luokka on avoin myös ulkopuolisille ratsukoille. Yleensä osallistuminen on kuitenkin rajattu lähitallien ratsastajiin. Kilpailuharjoituksiin osallistuvalla pitää olla voimassaoleva Green Card tai jonkun ratsastusseuran jäsenyys.
Ilmoittautuminen Kilpailukutsut julkaistaan tallinseinällä noin kahta viikkoa ennen kilpailuja. Alustavat kilpailuajankohdat näet nettisivuilta jo vuoden alussa.
Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostitse kutsussa olevan ohjeen mukaisesti. Kilpailujen lähtömaksu ja hevosvuokra on maksettava ilmoittautumisen yhteydessä. Maksut ovat sitovia, eikä niitä palauteta mahdollisen peruutuksen sattuessa.
Ilmoittautumisaika päättyy paria päivää ennen kilpailuja, varmista tarkempi aika kilpailukutsusta. Jälki-ilmoittautuneita ei oteta.
Kouluratsastus- ja merkkisuoritusradat löydät liiton sivuilta www.ratsastus.fi – materiaalisalkku. Esteradan saat tietää kilpailupäivänä tallin seinältä.
Kilpailuasu Kilpailuasun tulee olla siisti normaali ratsastusvarustus. Valkoisia housuja ei tarvitse välttämättä olla. Estekilpailuissa kaikki tallin hevosilla kilpailevat käyttävät turvaliiviä. Kannuksia saavat käyttää ainoastaan ratsastajat, jotka ovat saaneet siihen luvan opettajaltaan. Koulukilpailuissa raippa on sallittu luokkakohtaisesti tuomarin luvalla (yleensä C- tasolla ja alemmalla). Pitkät hiukset sidotaan kiinni.
Säännöt Kilpailuharjoituksissa noudatetaan yleisiä kilpailusääntöjä soveltuvin osin. Kilpailupaikalla ja tallissa käyttäydytään asiallisesti. Tavaroita ei jätetä lojumaan käytäville, eikä karsinoihin mennä ilman lupaa. Tupakointi on sallittu ainoastaan parkkipaikalla. Noudata erityistä varovaisuutta taluttaessasi hevosta, pyydä jalankulkijoita väistämään tarvittaessa. Muistathan, että paikalla on paljon katsojia, jotka ovat kokemattomia hevosten kanssa. Opasta heitä toimimaan tallin sääntöjen mukaisesti.
Radan rakentaminen, tehtävät, lähtölistat ja lähdön varmistus
Kaikki ratsastuskoulun hevosella ratsastavat osallistuvat myös kilpailujen järjestelyihin. Tämä on osa oppimista. Kisapäivän tehtäviä voivat olla mm. buffet myyjä, ajanottaja, sihteeri tai ratahenkilöstö. Myös radan purkaminen ennen ja jälkeen kisojen tapahtuu talkoovoimin, joten varaudu olemaan kisapaikalla koko kilpailujen ajan. Lähtölistat ja kisapäivän tehtävät julkaistaan viimeistään edellisenä päivänä nettisivuilla. Lähtölistassa olevat ajat ovat ohjeellisia. Kilpailupäivänä varmista lähtösi tallilla kilpailukutsussa mainittuna aikana.
Hevosenhoito Kaikki kilpailevat ratsastajat huolehtivat itse hevosen ja varusteet kilpailukuntoon. Tämä tarkoittaa hevosen huolellista harjausta ja kavioiden puhdistusta. Hevosen harjan voi letittää. Lisäksi jokainen kilpailija huolehtii, että hevosen varusteet ovat puhtaat (varusteiden pesu). Ohjeet varustehuollosta saat tallin henkilökunnalta. Satulahuovan ei tarvitse olla valkoinen , vaan huovaksi käy normaali huopa. Tarkista kuitenkin huovan puhtaus. Koulukilpailuissa ei saa käyttää suojia tai apuohjia.
Kilpailupäivänä olet itse vastuussa siitä, että hevosesi on ajoissa kentällä. Muista että lähtölistassa olevat ajat ovat ohjeellisia ja sinun tulee itse tarkkailla tilannetta kentällä. Tallin henkilökunta ohjeistaa sinua tarvittaessa.

Verryttely
Verryttely järjestetään, joko ryhmissä tai ns. juoksevana verryttelynä. Tarkemmat ohjeet lähtölistassa. Verryttelyssä voi olla samaan aikaan n. 6 ratsukkoa. Kävelemään voi tulla aikaisemminkin verryttelyalueen ulkopuolelle. Päivän ensimmäiset ratsukot lähtevät tallista kentälle yleensä n. puolta tuntia ennen luokan alkua. Verryttely kestää n. 15 minuuttia jokaisella ryhmällä. Estekilpailuissa on nimetyt esteet, mitä saa hypätä verryttelyssä. Aina kun olet hyppäämässä varmista, että sinulla on tilaa hypätä ja huuda “este”. Jokaiselle verryttelijälle on annettava mahdollisuus hypätä rauhassa, joten älä ratsasta liian lähellä verryttely estettä.
Verryttelyalueen valvoja määrää, kuinka monta hyppyä voit tehdä ja mitä askellajeja/mihin suuntaan voit ratsastaa. Kuuntele ohjeita tarkasti.
Odotusalue Kilpailuradalle saa mennä samanaikaisesti, sekä kilpaileva ratsukko, että seuraava suoritustaan odottava ratsukko. Suoritustaan odottava ratsukko jää odotusalueelle (koulukisat) tai erikseen määrättyyn kulmaan (estekisat) odottamaan vuoroaan. Ratsasta odotusalueella ainoastaan käyntiä/seiso paikallasi. Kuuluttaja kuuluttaa jokaisen lähtijän ja kenen tulee valmistautua vuoroonsa. Kuuntele tarkasti. Suorituksesi jälkeen palaat takaisin odotusalueelle. Ratsastajan vaihto tehdään vasta kentällä.
Palkintojenjako Palkinnot jaetaan yleensä luokkien välissä. Palkintojenjakoon saavutaan jalkaisin. Sijoittuneet määräytyvät osallistujamäärien mukaan. Palkintona ovat ruusukkeet ja/tai tavarapalkinnot.
Kilpailujen jälkeen Hevosen viimeinen ratsastaja huolehtii, että hevonen tulee asiamukaisesti hoidettua ja varusteet viedään paikoilleen.
Toivottavasti ohjeista on sinulle hyötyä. Jos vielä olet epävarma jostain asiasta saat varmasti apua muilta kilpailijoilta tai henkilökunnalta.
Tulokset Kilpailutulokset julkaistaan tallin nettisivuilla. Osallistumalla kilpailuun hyväksyt, että nimesi julkaistaan lähtö-ja tuloslistoissa nettisivuilla ja Facebookissa.

Kuvat Kisoissa otettuja kuvia julkaistaan seuran kuvasivuilla https://tora.kuvat.fi/kuvat/. Kilpailuissa otettuja kuvia voidaan käyttää tallin omassa markkinointitarkoituksessa. Mikäli haluat, ettei kuvia käytetä ilmoitathan siitä meille.

HYVÄÄ KILPAILUPÄIVÄÄ SINULLE!